ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

(Παρακαλούμε, για τον τρέχοντα μήνα, να μας στέλνετε 1 πακέτο χαρτομάντηλα (τύπου αυτοκινήτου) κι 1 πακέτο μωρομάντηλα.  Ευχαριστούμε)

Από τα παιδικά μας χρόνια περιμένουμε τον Απρίλιο με ανυπομονησία. Τον μήνα της άνοιξης που η φύση «ζωντανεύει». Τον μήνα με την μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του Ελληνισμού.

Η Μεγάλη Εβδομάδα κι η Ανάσταση είναι στιγμές που κάθε άνθρωπος βιώνει με ευλάβεια, χαρά, προσευχή κι αγάπη. Τα πασχαλινά έθιμα είναι βγαλμένα από τις ρίζες του πολιτισμού μας, έχουν το δικό τους ήχο, χρώμα, μυρωδιά και σημασία για τον κάθε άνθρωπο και για τον κάθε τόπο. Έθιμα που κρατούν μέχρι και σήμερα Έθιμα που οι γιαγιάδες, οι γονείς, οι δάσκαλοι μεταλαμπαδεύουν στα εγγόνια, στα παιδιά και στους μαθητές τους.

*Παρακαλούμε, μαζί με τα παιδιά γράψτε και στείλτε μας, το δικό σας Πάσχα από τον δικό σας τόπο με τα δικά σας έθιμα να τα διαβάσουμε στην τάξη.

Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν, παραδόσεις που είναι δεμένες με διαφορετικές κουλτούρες κάθε τόπου που σαγηνεύουν με το βαθύτερο νόημά τους…

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ : Αυτή τη μέρα την έχει περιβάλει ο λαός μας με όμορφα έθιμα. Τα κορίτσια, οι λεγόμενες «Λαζαρίνες» τραγουδούν τα κάλαντα. Από την προηγούμενη μέρα μαζεύουν λουλούδια από τις γειτονιές και στολίζουν τα καλαθάκια τους, με τα οποία γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ : Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρα είναι ο στολισμός της εκκλησίας με βάγια. Μετά τη θεία λειτουργία ο παπάς ευλογεί δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους κρατάμε όλη τη χρονιά στο σπίτι.

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ : Την ημέρα αυτή, σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν στα σπίτια οι ετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά ασπρίζονται  με ασβέστη οι αυλές κι οι γλάστρες κόκκινες. Οι πιστοί από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Πέμπτη τρέφονται με νερό και ψωμί, μέχρι να λάβουν τη θεία κοινωνία.

Μ. ΤΡΙΤΗ : Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού . Σε κάποιες περιοχές, βέβαια, οι νοικοκυρές σήμερα φτιάχνουν τα κουλούρια και τα τσουρέκια τους.

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ : Το απόγευμα της μέρας αυτής, στις εκκλησίες τελείται το μυστήριο του Μεγάλου Ευχέλαιου. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σ’ αυτό στερεώνουν τρία κεριά που καίνε κατά την τέλεση του μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό το χρησιμοποιούν για το ψωμί του Πάσχα….

Μ.ΠΕΜΠΤΗ : Το βράδυ αφού έχει τελειώσει το Μυστήριο της Σταύρωσης και τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο. Το κύριο έθιμο της μέρας αυτής είναι το βάψιμο των αυγών και το ανάπιασμα στο προζύμι για το ψωμί της Κυριακής. Οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : Πρόκειται για τη μέρα των Παθών του Χριστού. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου ψέλνοντας τα εγκώμια, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη τη μέρα. Για τους πιστούς η νηστεία της μέρας είναι αυστηρή κι απαγορεύει ακόμα και το λάδι. Ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία τη μέρα αυτή

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ : Η ημέρα αυτή είναι η τελευταία ημέρα της Μ. Εβδομάδας  και της Μεγάλης Σαρακοστής. Το πρωί στις 11:00 π.μ. γίνεται η πρώτη Ανάσταση και τα μεσάνυχτα εορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Όλοι οι πιστοί κρατάνε τη λαμπάδα τους και μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους κάνοντας ένα σταυρό στην πόρτα τους.

Σας στέλνουμε, λοιπόν, τις καλύτερες ευχές μας για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία, ευτυχία, χαρά και γεμάτο αναμνήσεις με τους αγαπημένους σας !!!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΥΤΟ :

2/4 => Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου… φτιάχνουμε σελιδοδείκτες

3/4 => Βιωματική ομάδα γονέων 19:00-20:30

16/4 => Εργαστήρι Λαμπάδας … φτιάχνουμε τη λαμπάδα μας με το Πολύτεχνο (συμμετοχή – συναίνεση 10€/παιδί)

22/4 => Φτιάχνουμε και δοκιμάζουμε πασχαλινά κουλούρια

23/4 Μ.Τετάρτη => Θα πάμε στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων με το σχολικό  για να συμμετέχουμε κι εμείς στο Μ. Ευχέλαιο…όποιος γονιός ΔΕΝ επιθυμεί να συμμετέχει το παιδί του να μας ενημερώσει

2/5 Πέμπτη => ημέρα που ανοίγει το σχολείο όλα τα παιδιά να φέρουν από 1 κόκκινο αυγό για να τσουγκρίσουμε σύμφωνα με το έθιμο

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ